devliegendegek

Klik op de foto voor volledige weergave.

DE VLIEGENDE GEK is de tweede in de reeks BUZZ-producties, waarin Unieke Zaken met een tot theater omgebouwde vrachtwagen langs de basisscholen in Noord-Holland reist. DE VLIEGENDE GEK verbeeldt de legendarische reis van waaghals Charles Lindbergh. In een hoog tempo, de herkenbare beeldende speelstijl en een verrassend decor bewerkt Unieke Zaken deze eerste solovlucht over de Atlantische Oceaan tot een intiem en spannend theateravontuur.

Het is 20 mei 1927, acht minuten voor acht in de ochtend. Charles Lindbergh start de motor van zijn vliegtuig. Honderden mensen staan in New York klaar om het wonder te aanschouwen. Op de vraag of hij ook een parachute aan boord zal hebben antwoordt Lindbergh: “Is me te zwaar. Alles wat ik niet nodig heb, laat ik thuis.” Gewapend met een boterham met pindakaas, een fles water en duizenden liters benzine begint hij aan een van de grootste avonturen uit de geschiedenis: de eenzame vlucht over de Atlantische Oceaan van New York naar Parijs.

informatie

Regie: Herman Bolten
Idee en spel: Peter Bolten, Mirjam Morsch
Toneelbeeld: Thierry van Raaij
Pop: Ellen Janssen
Techniek: Gijs Steenbergen
Educatie: Merel van Gaalen
Fotografie: Jan Boeve
BUZZ krant: Annelies Rensink, Arjan Hes

Speelperiode: september 2014 – september 2015
Première: 22 september 2014
Subsidie: Fonds Podiumkunsten, Gemeente Alkmaar, Prins Bernhard Cultuur Fonds, VSBfonds, Fonds 21

Speelbeurten: 117
Bezoekers: 2.768

reacties

“Ik was bij de workshop en de voorstelling en het was in een woord: geweldig! De kinderen bleven maar zeggen hoe leuk het was. Woensdag was ik naar de lezing De Spelende Mens van Mark Mieras. Hij had deze voorstelling moeten zien. Alle voordelen van het bijwonen van concerten/voorstellingen die hij noemde waren zo duidelijk zichtbaar: van minder stress tot grote fixatie, even helemaal in een andere wereld zijn, spelenderwijs zo veel leren en zo veel plezier en aangename spanning ervaren. Wat zijn we rijk dat we kinderen zo met cultuur in aanraking kunnen laten komen.”

Leerkracht/ICC uit Egmond

“Tijdens de voorstelling zag ik herkenning bij de kinderen, maar vooral verwondering ! Ze waren onder de indruk hoe de voorstelling met kleine aanpassingen en attributen een heel andere situatie liet zien en horen. De snelheid, humor en afwisseling maakte het geheel boeiend om naar te blijven kijken. Ook de setting in de knusse vrachtwagen gaf een geborgen en betrokken gevoel bij de kinderen. De kleine interacties met spelers en publiek gaf het een persoonlijk tintje.”

Leerkracht uit Schagen

“De verschillende manieren van spelen, de attributen, de plaats waar de voorstelling werd gegeven (in de kleine, knusse vrachtwagen), het geluid, muziek en licht maakten het plaatje helemaal compleet. Het enthousiasme van Peter en Mirjam (de spelers) zorgden ervoor dat de kinderen geboeid waren van begin tot eind.”

Leerkracht uit Oudesluis

“Theater op de vierkante centimeter: reistheater in de laadbak van een vrachtwagen.”

Marjolein Eijkman, Noord-Hollands Dagblad (lees hier het volledige artikel):