INLEIDING

De Israëlische professor Abraham Tamir wilde weten hoeveel soorten neuzen er bestaan. Om dit te onderzoeken, bezocht hij winkelcentra in Israël en Europa, maakte daar foto’s van bezoekers en vergeleek deze met de neuzen op bekende schilderijen en van andere kunstwerken. Zijn conclusie: er zijn veertien verschillende typen, variërend van ‘vlezig’ tot ‘hemels’ en alles daar tussenin. 

VOORBEREIDING

Deze les duurt ongeveer drie kwartier, maar je kunt de opdrachten opdelen in kortere lessen van zo’n 5 tot 15 minuten.

Deze opdrachten zijn goed uit te voeren in de klas. Een digibord, fototoestel (of de camera van je telefoon), computer en een printer zijn handige hulpmiddelen. Daarnaast zijn knutselspullen zoals potloden, verf, papier, stofjes, wol en lijm nodig voor de doe-opdrachten.

Je neus is natuurlijk een ontzettend handig lichaamsdeel. Je kunt er mee ademen, ruiken, snuiten, snotteren, in peuteren…. maar volgens de professor vertelt je neus ook van alles over je persoonlijkheid.

Bepaal aan de hand van de afbeeldingen hiernaast (hier te printen) welke neus jij hebt en lees wat voor persoonlijkheid daarbij hoort. Of laat de PowerPoint neuzenpresentatie zien en bepaal samen wie welke neus bezit.

  • Geloof jij dat de vorm van je neus iets over je persoonlijkheid vertelt?
  • Of geloof jij dat zoiets als je sterrenbeeld iets over je persoonlijkheid vertelt?
  • Geloof jij dat andere lichamelijke kenmerken iets over je persoonlijkheid, of zelfs over de toekomst kunnen vertellen? Zoals bijvoorbeeld de lengte van je vingers, de lijnen in je hand, het type nagels dat je hebt?
  • Hoe goed ken jij je eigen lijf? Weet je te benoemen wat jou typeert, bijvoorbeeld een moedervlek, een bobbel, sproetjes, een brede mond, ben je heel lenig, heb je platvoeten, ben je vrij lang of juist kort, heb je kroeshaar, diepblauwe ogen?
  • Iedereen heeft wel iets wat hem typeert. Dat is leuk! Stel je voor dat we allemaal hetzelfde eruit zagen… hoe zou dat zijn? Wat zou er veranderen als we allemaal hetzelfde zijn? Wat zijn voordelen, nadelen. Is het wenselijk?

OPDRACHT 3A

Voorbereiding:

Maak foto’s van ieder zijn neus. De kinderen mogen deze foto’s zelf niet zien. Zorg dat er niks anders opstaat, geen ogen, haar, mond.

De opdracht:

Projecteer de neuzen nu één voor één op het digibord. Van wie is deze neus?

Variatie: 

Druk alle neuzen af en kopieer. Verdeel de klas in groepjes en geef ze de stapel neuzen. Geef een tijdslimiet (bijvoorbeeld vijf minuten). Welk groepje weet de meeste neuzen te raden?

OPDRACHT 3B

Voorbereiding:

Kopieer het neuzenmasker van de flyer zodat elke leerling meerdere exemplaren heeft. Zet knutselspullen zoals potloden, verf, stofjes, papier, lijm en dergelijke klaar.

De opdracht:

Teken je eigen neus op het masker. Zijn er nog andere kenmerken in je gezicht waardoor het masker op jou gaat lijken? Teken/plak die erbij. Je kunt er ook haar aan toevoegen, of bijvoorbeeld oorbellen, een moedervlek, wat maakt het masker jou?

Variatie:

Je kunt natuurlijk ook een andere neus maken; je vader of moeder, een eigen bedacht persoon, een monster of Pinokkio die liegt.