Over Unieke Zaken
Unieke Zaken maakt theater voor iedereen die jong is of zich jong voelt. Peter Bolten en Mirjam Morsch zijn de artistiek leiders: zij bedenken, maken en spelen alle voorstellingen zelf en nodigen daarbij regelmatig gasten uit (regisseurs, acteurs, muzikanten, decorbouwers, …). Sinds de eerste voorstelling in 1990 hebben ze ruim 40 producties gerealiseerd en een geheel eigen stijl ontwikkeld. Kenmerkend is de energieke mix van muziek, tekst, objecten, dans, poppen en beweging. De voorstellingen zitten vol humor, prikkelen de verbeeldingskracht en de liefde voor theater spat ervan af. Dat maakt ze voor iedereen toegankelijk: een zevenjarige, een tachtigjarige of een achttienjarige, ongeacht taal, ontwikkeling of achtergrond, geoefend theaterpubliek of niet – iedereen kan ervan genieten, ieder op zijn eigen manier.
(Waarvan) hebben jullie genoten? We horen het graag na jullie bezoek aan DE NEUS via mail of Facebook.
Over DE NEUS van Nikolaj Gogol
In 1835 schreef de Russische schrijver Nikolaj Gogol De Neus, over een man die zijn neus verliest. Het is een kort verhaal over de ongerijmdheid van het leven, waarvan niemand precies weet wat hij er mee zeggen wilde. Hij eindigt zijn verhaal met: “Dat was het einde van deze zonderlinge geschiedenis, die zich in de noordelijke hoofdstad van ons uitgestrekte rijk heeft voorgedaan! Maar waar in de wereld vind je nu geen ongerijmdheden! En toch zit er, als je er goed over nadenkt, wel iets in. Wat men ook moge zeggen, dergelijke gebeurtenissen doen zich voor; weliswaar zelden, zeker, maar voorkomen dóen ze.” En daar moeten we het maar mee doen…
Over de voorstelling DE NEUS
Een absurd sprookje over de ongerijmdheid van het leven.
Op een dag wordt Koosje wakker en komt erachter dat zij haar neus mist. Wat nu? Zij speurt door de stad, zoekt hulp bij de politie, de krant en bij de dokter maar het haalt niets uit. Tot opeens de neus weer terug op haar gezicht zit. En alles is zoals het was.
Echt waar, dergelijke geschiedenissen doen zich voor in het leven. Niet vaak, maar pas op… het kan je zomaar overkomen. …
DE NEUS is een komedie… of juist een detective. Of toch meer een klucht? Misschien wel alle drie tegelijk, of geen van drieën. Het is hoe dan ook een muzikale voorstelling met veel op- en afgangen, grote korrels zout en loopjes met de waarheid. En je zit er met je neus bovenop. Want we spelen dit onwaarschijnlijke verhaal in een decor van slechts een paar tafels, in de intieme setting van een geheel voorzien prefab theater met bankjes voor 75 personen.
Over de voorstelling
Een voorbereide leerling is vaak een geïnteresseerde toeschouwer. Door de klas alvast te vertellen waar de voorstelling over gaat en het beeldmateriaal van deze pagina’s te laten zien, zullen ze straks bij de voorstelling veel herkennen. De hoofdthema’s uit de voorstelling zijn ongerijmdheden/absurdisme, identiteit, zoektocht.
Stel vooraf enkele vragen om de leerlingen te activeren. Andere vragen zijn juist leuk om achteraf te behandelen of nog eens te herhalen, om te zien wat de klas van de voorstelling heeft opgepikt:
-
Wat doe je met je neus?
-
Hoe belangrijk is je neus?
-
Zou je met iemand bevriend kunnen zijn die geen neus heeft?
-
Heb je wel eens iets meegemaakt wat bijna niemand gelooft?
-
Heb je iemand wel eens een onwaar verhaal als waar verkocht?
-
Wat is een absurd sprookje?
-
Kun je met een personage meeleven als het verhaal absurd is?
-
Moet er altijd in een verhaal een boodschap of moraal zitten?
-
Ken je mopje wat heel absurd is? Het is zwart en wit en zit in de boom? Een nest jonge koeien.
-
Ben je wel eens op zoek geweest naar iets wat je niet kon/wilde missen?
-
Op wat voor een manier zoek jij, chaotisch, geordend, paniekerig, boos?
-
Hoe lang zoek je voordat je opgeef?
In de voorstelling zit niet veel tekst, maar er zijn een paar woorden waarvan de betekenis misschien niet of nauwelijks bekend is. Behandel ze van te voren even:
- Advertentie
- Aangifte
-
Butler
- Concert
- Theater
- Vergadering
- Politiecommissaris
-
Diverse spreekwoorden en gezegdes met t woord neus erin. Zie lessuggesties: spreekwoorden en gezegdes.
Vragen ter voorbereiding op de voorstelling
Voorafgaand aan is theaterbezoek is het aan te raden een aantal onderwerpen in de kring te bespreken.
A. Leg uit dat de kinderen naar een theatervoorstelling gaan. Daarbij kun je de volgende vragen stellen:
- Wat is een theatervoorstelling?
- Wie is er wel eens bij een voorstelling / in het theater geweest?
- Wat heb je daar gezien?
- Spelen jullie zelf ook wel eens theater?
B. Hier volgen enkele belangrijke regels:
- Plassen tijdens de voorstelling mag niet, ga ervoor of erna
- Probeer niet te praten tijdens de voorstelling
- Lachen mag natuurlijk wel
- Ga niet staan, dan zien ze achter je niks meer
- Mobiele telefoons moeten uit
- Fotograferen mag alleen zonder flits