Over Unieke Zaken
Unieke Zaken maakt theater voor iedereen die jong is of zich jong voelt. Peter Bolten en Mirjam Morsch zijn de artistiek leiders: zij bedenken, maken en spelen alle voorstellingen zelf en nodigen daarbij diverse gasten uit (regisseurs, acteurs, muzikanten, decorbouwers, …). Sinds de eerste voorstelling in 1990 hebben ze 39 producties gerealiseerd en een geheel eigen stijl ontwikkeld. Kenmerkend is de energieke mix van een sterk fysieke en visuele benadering, de grote muzikaliteit en een lichtvoetige speelstijl. Daarmee willen ze het publiek prikkelen, laten lachen, verbazen en ontroeren.
Is dat gelukt? We horen het graag na jullie bezoek aan BUZZ 5 – KIGOTTE via mail of Facebook.
In een klein Spaans dorpje in de streek La Mancha woont een man die niks liever doet dan lezen. Hij leest over ridders en kastelen, jonkvrouwen, zwaarden en paarden. Hij leest zoveel verhalen, dat hij alles om zich heen vergeet. En voor je het weet, verliest hij zizch in een verhaal waarvan hij zichzelf de hoofdpersoon waant; de dolende ridder Don Kigotte. Hij striks zijn buurman Sancho Panza en benoemt hem tot zijn schildknaap. Samen trekken ze de wijde wereld in op zoek naar avonturen.
Toen Don Quichot in 1605 door Cervantes geschreven werd, was de ridderroman een immens populair genre in de literatuur. Deze ridderverhalen werden als waarheid gepresenteerd en maakten van ridders en kasteelheren helden. Cervantes vond deze tot werkelijkheid gemaakte illusie bespottelijk en besloot van Don Quichot een parodie te maken, als aanklacht tegen de heersende elite.
Don Quichot is een edelman die gek is op het lezen van ridderromans. Hij laat zich steeds verder meevoeren door zijn verbeelding en besluit zijn steentje bij te dragen door als dolende ridder de wereld van het kwaad te zuiveren. In zijn waanzin ziet hij in de werkelijkheid de ridderwereld weerspiegeld en zo worden molens reuzen, een kudde schapen een vijandig leger en herbergen kastelen.
Het levert hilarische situaties op, wanneer het tot een confrontatie tussen de waanideeën van Don Quichot en de werkelijkheid komt. Een interessant onderwerp om nog eens over door te praten in de klas, want waarom is dat eigenlijk grappig?
Klik hier of op de afbeelding voor een printbare PDF.
Naast de BUZZkrant, gespreksstarters en het dromenspel (zie tab “Over Don Quichot”), biedt de voorstelling tal van aanknopingspunten om in de klas mee aan de slag te gaan. Hieronder vind je enkele ideeën:
Vragen ter voorbereiding op de voorstelling
Voorafgaand aan is theaterbezoek is het aan te raden een aantal onderwerpen in de kring te bespreken.
A. Leg uit dat de kinderen naar een theatervoorstelling gaan. Daarbij kun je de volgende vragen stellen:
- Wat is een theatervoorstelling?
- Wie is er wel eens bij een voorstelling / in het theater geweest?
- Wat heb je daar gezien?
- Spelen jullie zelf ook wel eens theater?
B. Hier volgen enkele belangrijke regels:
- Plassen tijdens de voorstelling mag niet, ga ervoor of erna
- Probeer niet te praten tijdens de voorstelling
- Lachen mag natuurlijk wel
- Ga niet staan, dan zien ze achter je niks meer
- Mobiele telefoons moeten uit
- Fotograferen mag alleen zonder flits