Over Unieke Zaken
Unieke Zaken maakt theater voor iedereen die jong is of zich jong voelt. Peter Bolten en Mirjam Morsch zijn de artistiek leiders: zij bedenken, maken en spelen alle voorstellingen zelf en nodigen daarbij regelmatig gasten uit (regisseurs, acteurs, muzikanten, decorbouwers, …). Sinds de eerste voorstelling in 1990 hebben ze 40 producties gerealiseerd en een geheel eigen stijl ontwikkeld. Kenmerkend is de energieke mix van een sterk fysieke en visuele benadering, de grote muzikaliteit en een lichtvoetige speelstijl. Daarmee willen ze het publiek prikkelen, laten lachen, verbazen en ontroeren.
Is dat gelukt? We horen het graag na jullie bezoek aan APOLLO 11 via mail of Facebook.
Het is 1969. Drie astronauten stappen aan boord van de meest indrukwekkende raket ooit gebouwd. Ze beginnen aan de grootste en gevaarlijkste missie uit de geschiedenis van de mensheid. Met als bestemming: DE MAAN!
Zes spelers/musici brengen dit enorme avontuur tot leven in een razendsnelle ruimtereis langs Houston, de maan, het Witte Huis, de raket, schoonheidssalon La Luna en de Stille Oceaan. APOLLO 11 is een humoristisch theaterspektakel met livemuziek, maquettes, animaties, dansende planeten, een ruimteballet en heel veel rook.
Officiële foto’s van de NASA. Klik op de afbeelding voor de volledige weergave.
Over de voorstelling
Een voorbereide leerling is vaak een geïnteresseerde toeschouwer. Door de klas alvast te vertellen waar de voorstelling over gaat en het beeldmateriaal van deze pagina te laten zien, zullen ze straks bij de voorstelling veel herkennen. Belangrijke onderwerpen uit de voorstelling zijn de ruimte, technologische vooruitgang en politieke verhoudingen.
Stel vooraf enkele vragen om de leerlingen te activeren. Andere vragen zijn juist leuk om achteraf te behandelen of nog eens te herhalen, om te zien wat de klas van de voorstelling heeft opgepikt:
- De maanmissie vond ruim 50 jaar geleden plaats, in een tijd waarin er nog geen mobiele telefoons bestonden en de computers nog het formaat van een koelkast hadden. Kun je je voorstellen hoe onvoorstelbaar deze missie was?
- Welke technologische ontwikkelingen waren er nodig om naar de maan te gaan?
- Waarom wilde men eigenlijk naar de maan?
- Van wie is de maan?
- En hoe zit dat met de rest van de ruimte?
- Vind jij dat je je als land of persoon een stukje ruimte mag toeëigenen?
- Waarom niet / waarom wel en in dat geval; hoe dan?
- Er wordt hard aan gewerkt om mensen op Mars te krijgen. Is dat een goed idee?
- Is ruimtereizen een goed idee? En ruimtetoerisme?
- Denk je dat er ander leven in de ruimte is?
- Waarom wel of waarom niet?
- En wat denk je van UFO’s?
In de voorstelling zitten een aantal woorden en begrippen waarvan de betekenis misschien niet of nauwelijks bekend is. Behandel ze van te voren even:
- President
- Drietrapsraket
- Capsule
- Count-down
- Cape Canaveral
- NASA
- Houston (plaats in Texas)
- Oval Office
- Wetenschappelijke presentatie
- Meteoriet
- Weersatelliet
- “Big adventure”
- Toystore
Vragen ter voorbereiding op de voorstelling
Voorafgaand aan is theaterbezoek is het aan te raden een aantal onderwerpen in de kring te bespreken.
A. Leg uit dat de kinderen naar een theatervoorstelling gaan. Daarbij kun je de volgende vragen stellen:
- Wat is een theatervoorstelling?
- Wie is er wel eens bij een voorstelling / in het theater geweest?
- Wat heb je daar gezien?
- Spelen jullie zelf ook wel eens theater?
B. Hier volgen enkele belangrijke regels:
- Plassen tijdens de voorstelling mag niet, ga ervoor of erna
- Probeer niet te praten tijdens de voorstelling
- Lachen mag natuurlijk wel
- Ga niet staan, dan zien ze achter je niks meer
- Mobiele telefoons moeten uit
- Fotograferen mag alleen zonder flits
Het Laagland maakte dit leuke filmpje over de DO’s en DON’Ts in het theater. Zie voor meer informatie www.hetlaagland.nl voor meer informatie.
In de leskrant staat een artikel met een aantal foto’s van de maanlandig waarvan sommige mensen geloven dat ze nep zijn. Volgens hen waren de Amerikanen bang dat ze de ruimterace zouden verliezen. Deze mensen (de critici) denken dan ook dat de maanlanding in scène is gezet. Maar kloppen de argumenten van deze complottheorie wel? De tegenargumenten vind je onder deze knop: